מאמרים

ארבעת היסודות

אדמה, מים, אש ואוויר – ארבעה יסודות שהם ארבע אנרגיות מהן מורכב הכל. עתה אנו יודעים לייחס לארבעת היסודות הללו גם רגשות, תכונות ואיכויות פנימיות.

מאור ורניק | ינואר 2021

ארבעת היסודות וכח הריפוי של הגוף

מחקרים מוכיחים שמצב בריאותנו לא תלוי בגנטיקה שלנו, אלא בתנאים סביבתיים תודעתיים. הגוף הוא חלק מהתודעה שלנו ולכן, שינוי ואיזון תודעתי, ביכולתו לרפא הן את הגוף הרגשי והן את הגוף הפיסי. הרחבה של התודעה משמעה הרחבה של מי שאנו וחיבור אל החלק שלנו הרחב ללא גבולות, בטוח, לא מושפע, שמח בחלקו, רענן, בהיר ברור ועירני.

למעשה, מחלות רבות משקפות חוסר איזון של אחד היסודות. ניתן לראות כל תא ותא בגופנו כמכיל את כל ארבעת היסודות, וחוסר איזון באחד מהיסודות מהווה הפרעה בתפקוד שלו ושל איברים או מערכות שלמות בגופנו. שיתוף פעולה של כל ארבעת האלמנטים בתא ושיתוף פעולה בין התאים השונים יכול להביא אותנו לבריאות פיסית ורגשית. ארבעת היסודות בהופעתם המאוזנת הם אנרגית החיים – אהבה.

עבודה רגשית ותודעתית מאפשרת לנו לחזק ולאזן את החיבור אל היסודות. אולם, כדי להתחבר אליהם עלינו קודם להכירם.

החיפוש הפנימי

האנושות התבלבלה במהלך השנים וחיפשה הכל בחוץ. חיפשה אושר, בטחון, אהבה, הערכה ¬– בחוץ, אך יותר ויותר אנשים מבינים שהכל נמצא בפנים. במיוחד בתקופה זו, כאשר המסכות והאשליות מתפרקות ואנחנו מבינים וחווים שלא כך הדבר. לא משנה כמה כסף ובתים יש לנו – אנחנו לא מרגישים בטוחים. למרות כל האנשים שסובבים אותנו – אנחנו מרגישים לבד ולא אהובים. האהבה היא בפנים וקודם כל היא כלפינו. על הביטחון, השקט והחופש להיות קודם כל בפנים.

החיבור והאיזון של ארבעת היסודות והחיבור אליהם וביניהם בתוכנו, שילובם בתוך הבית הפנימי שלנו, רק הם יכולים להביא ביטחון, שקט, אושר, שמחה ואהבה אמיתיים וקבועים. כאלה שלא ניתנים להילקח מאיתנו ושניתן להתחבר אליהם בכל זמן ומכל מקום.

בכולנו נמצאים כל היסודות. אין אדם שאין לו את אחד היסודות כי אחרת הוא לא היה יכול להתקיים כאן בגוף, אם כי יש כאלה שהיסודות שלהם לא מאוזנים במידה זו או אחרת, או שהם לא מאוזנים ביחד, כלומר, יש חוסר שיתוף פעולה בן היסודות לבין עצמם. פרט למצב היסודות האישי, קיימים היסודות האוניברסליים שהם היסודות בצורתם הטהורה, אליהם ניתן להתחבר. החיבור הטוב ביותר אל היסודות הוא בריפוי עולמנו הרגשי והאופן שבו אנחנו תופסים את המציאות.

לכל יסוד, כמו כל אנרגיה, ניתן להתחבר אליה "פשוט" בהבעת כוונה. עם זאת, רמת החיבור תלויה בנו וברמת הריפוי הפנימי שלנו. היכולת שלנו להתחבר ליסודות תלויה בפחדים, בתפיסות, בציפיות ובאמונות המגבילות שלנו. אלה נבנו אצלנו בעקבות זיכרונות טראומטיים וכאבים שחווינו. ריפוי הפחדים והכאב הרלוונטיים לכל יסוד ויסוד, באפשרותו לחזק את החיבור שלנו לכל יסוד ולהפוך אותו למאוזן יותר.

בכל יסוד נמצאים כל שאר היסודות

יש להכיר כל יסוד, אך חשוב להבין שהוא לא נפרד, אלא מורכב משאר היסודות ומהווה חלק מהם. בטבע, בבריאה שהיא קוואנטית, רב ממדית – אין הפרדה בן היסודות. ההפרדה מתקיימת בגלל תפיסתנו הדואלית והליניארית. העץ לא יכול להתקיים ללא כל היסודות. יש בתוכו גם מים, אוויר, אדמה וחום השמש. היסודות, יחד, מהווים את כח החיים בצורתו המאוזנת, ויש לו כמה שמות כמו צ'י, פנג, אתר, רייקי, אהבה. האהבה היא אנרגיית החיים.

תהליך ומסע ההתחברות אל ארבעת היסודות, הוא חיבור אל אנרגיית החיים הנמצאת בכל אחד. אין לראות כל יסוד כנפרד, אלא לשאוף שכל יסוד יהיה מאוזן בפני עצמו ועם כל האחרים.

לכל יסוד קיימים שני ארכיטיפים: ארכיטיפ אנושי ואחד אלוהי. ההתייחסות לארכיטיפ חשובה לנו כדרך להתחבר אל האנרגיה ולהיעזר בה. יש לשאוף לקבל באהבה את כל אחד מהארכיטיפים ולהבין שהם חלק מאיתנו. חלק שיש לרפא וחלק שיש להיזכר בו.

לחוות את ארבעת היסודות

ניתן להתייחס לארבעת החלקים המרכיבים את האדם כארבעת היסודות. גוף האדם – אדמה, מולו נמצא הלב שהוא האש. האוויר שהוא המחשבות, ומולו נמצאים המים שהם הרגשות. יש לשאוף לשיתוף פעולה ביניהם, במקום לשליטה של צד זה על אחר.

ניתן להרגיש ולייחס את היסודות גם לכל הצדדים של גופנו: למטה, למעלה, קדימה ואחורה. תרגישו איך גופכם מתמתח מעלה אל האוויר כאשר אתם מתחברים מטה אל האדמה. איך החזה הקדמי נפתח (אש) כאשר אתם מסכימים להתמסר למים שמאחוריכם. כל יסוד מנסה להתאזן עם היסוד מולו.

חשוב להדגיש שהריפוי של כל יסוד ויסוד בתוכנו, מורכב ממספר דרכים שיש לשלב ביניהן. רק השילוב יכול להביא לריפוי מלא ואמיתי. את תוצאת הריפוי ניתן לבחון במציאות חיינו. הדרכים, באופן כללי, מתחלקות לשתיים – האופן הפיסי של שינוי תזונה, צבעים, אמירה של מנטרות, פעילות כזו או אחרת. אך הריפוי חייב לכלול גם ריפוי פנימי ותודעתי. ריפוי מדיטטבי טיפולי בכאב ובטראומה שגרמה לפחד או לאמונה המוטעית. ללא השניים לא יהיה ריפוי וחיבור אמיתי.

עתה נבחן כל יסוד ויסוד: התכונות והאיכויות שהוא מעניק, הרגשות אותם הוא מייצג, מהו הפחד או התפיסה שמונעת מאיתנו לחוות את היסוד בצורתו המאוזנת, וכיצד ניתן להתחבר אל הארבעה.

יסוד האדמה

אמא אדמה היא היסוד המעניק לנו תמיכה ותחושת ביטחון ויציבות. יסוד האדמה הוא הבסיס של הבית, והוא מהווה את הקשר שלנו עם הסביבה. אמא אדמה מקבלת אותנו כפי שאנו וללא תנאי, ומעניקה לנו את התחושה שאנו ראויים לטוב ביותר.

הפחד שנמצא אצלנו ביסוד האדמה והמונע מאיתנו חיבור מלא אליו, הוא הפחד האומר שהעולם מסוכן ולכן צריך להיזהר. שתמיד משהו בסוף ישתבש ואנו נפגע. תפיסה זו גורמת לנו להימנע מחיבור אמיתי ויצירת קשר עמוק עם הסביבה. ריפוי התפיסה מאפשר לנו להתהלך בעולם מתוך תחושה של בטחון וגאווה בדיוק כפי שאנחנו.

הארכיטיפ האלוהי של האדמה הוא מלך הענקים. הענק מתהלך על האדמה בתחושה של בעלות בית, בטוח בעצמו, נוכח ומוכן להיות מי שהוא במלואו. למלך יש גם ממון חומרי גם ולכן צבע הזהב מתחבר ליסוד זה. עם זאת, לא הכסף הוא זה שנותן את תחושת הביטחון, אלא זו התוצאה של מי שנוכח באמת כפי שהוא.

כאשר יסוד האדמה לא מאוזן ביתר, הוא מביא לעקשנות ולנוקשות. אם הוא לא מאוזן בחסר, אנו חשים חסרי ביטחון ומתנהגים בחשדנות ובחוסר אמון. חוסר איזון יכול להתבטא בקשרים שטחיים, כאבים ובעיות ברגלים, בכפות הרגליים, ובאזור צ'אקרת הבסיס – הגב התחתון.

הדרך להתחבר ולרפא את האדמה בתוכנו: החלק הפיסי – חיבור ושימוש בצבעים חומים של אדמה, זהב. המזון הוא ביסוד האדמה ולכן, הודיה למזון ואכילה בצורה מכבדת ומודעת, תוך כדי הקשבה לצרכי הגוף, מחזקת את יסוד האדמה בתוכנו. אכילה של מזון אדמתי כגון שורשים. הליכה או ישיבה כאשר כפות רגלנו חשופות לאדמה, שכיבה על האדמה, ריקוד ושמחה, חיבוק עצים…

החיבור הפנימי של יסוד זה, כמו כל שאר היסודות, הוא ריפוי התפיסה/האמונה האומרת שהעולם מסוכן ושיש להיזהר. הריפוי הוא ריפוי הזיכרונות, המחשבות, הקולות שבתוכנו. יש לרפא את הציפייה האומרת שתמיד בסוף תהיה פגיעה פיסית או ריגשית. ציפייה זו היא בסיס הפחד שלנו מפגיעה, המונעת מאיתנו להיחשף ולהיפתח עד הסוף.

כאשר אנחנו מסכימים להרגיש ולהיות בכאב, הפחד והכאב יכולים להשתחרר והתפיסה שלנו יכולה להשתנות. הריפוי צריך להיות משולב עם היזכרות. היזכרות שאנחנו ראויים לטוב ביותר ושהטוב לא מגיע עם רע, אלא עם יותר טוב. ושהעולם הוא אהבה ללא תנאי.

דרך פנימית לחיבור של הזכרות היא להתחבר ליסוד האדמה האוניברסלי ולבקש במדיטציה את החיבור אליו. החיבור אל האנרגיה, כמו כל מערכת יחסים, רצוי שיבנה לאורך זמן בצורה אמיתית ומכבדת. חיזוק האדמה האוניברסלית יכול לתמוך ביסוד האדמה האינדיבידואלי ולאזן אותו. הדרך להתחבר ליסוד זה וליהנות מתחושת ביטחון אמיתית, היא לתרגל פאסיביות. למשל, לנוח על האדמה ולשחרר כל מאמץ.

יסוד המים

מים הוא היסוד שמביא את התנועה ואת הרגשות. ביסוד המים נמצאים כל הרגשות – שמחה, עצב, פחד וכו'. החמלה, שהיא הצד הזכרי של האהבה, קיימת בכל היסודות, אך במים היא נמצאת בריכוז גבוה. המים מביאים איתם עדינות כמרפאת נוקשות וגמישות תודעתית המרפאת עקשנות.

יסוד המים הוא התנועה ולכן הוא צריך אדמה חזקה ויציבה, כמו שמים זורמים בן הרים וסלעים. ללא האדמה היציבה, המים היו מתפזרים ונעלמים וכמובן שלא היו יכולים להיות בתנועה. המים מעבירים מידע והם מושפעים ומשתנים בהתאם לאנרגיה שמופנית אליהם.

כשבעים אחוז מגופנו הם מים. כל תא בגוף מורכב, ברובו, מנוזל ציטופלזמה שמעביר את המידע בן הממברנה לגרעין התא. הגוף שלנו מעביר כל הזמן אותות חשמליים העוברים דרך יסוד המים בגוף. איזון יסוד זה הוא סודו של מעיין הנעורים, כך שההתמסרות שלנו למים ולרגשות שלנו יכולה להאריך את חיינו.

המים הם ההתמסרות המוחלטת אל הלא הנודע, לחוסר הוודאות ולחוסר האונים. הפחד שמונע מאיתנו להתחבר אל המים, הוא פחד מאיבוד שליטה. אנשים שמנסים באופן לא מאוזן לשלוט בחייהם, בדרך כלל לא אוהבים לשחות בים.

הארכיטיפ האלוהי של המים הוא הדולפין, זה שביכולתו להתמסר ולהסכים לסביבתו ללא גבול. הסביבה כולה היא אהבה, והוא מתמסר לאהבה. הוא נע מתוך התמסרות מוחלטת ללא מאמץ. אהבה, במושגה הרחב, היא מודעות שאנחנו לא מכירים. לכן, רק בהסכמה להיות בחוסר וודאות ניתן לנסות ולחוות אותה.

כאשר המים לא מאוזנים ביתר, התוצאה היא פחדנות וותרנות, עלבון, רגשנות יתר, פחד מלבטא את הרצון שלי באופן ברור, ודיכאון. כאשר המים בחוסר, הדבר יכול לעורר תסכול, חוסר שביעות רצון מעצמי ומהחיים. כמו כן, מים בחסר יכול להביא להתלהבות יתר, ללא גבולות. במים לא מאוזנים אנו מתמסרים לא מתוך ביטחון ואמונה, אלא מתוך וותרנות. הדיכאון מרגיש כמו ויתור על הרצון לחיות. כאשר אנחנו בוחרים לוותר על עצמנו, על מי שאנו, על מה שאנחנו רוצים וצריכים, זו התוצאה של יותר מדי מים שמכבים את אש החיים.

הדרך להתחבר אל המים ולאהבה, היא הסכמה פנימית אמיתית, כנה ומלאה, להתמסר לרגשות. ביסודו של האש קיימת האמונה שהכל לטובתנו . רק כאשר אנחנו מאמינים בעצמנו ובעולם אנחנו יכולים להתמסר ללא נודע בצורה מלאה. על ההתמסרות לאהבה להיות מלאה, אך צריכה גם כיוון שאותו משיגים עם האש. האש עוזרת לכוון ולהביע מה רצוננו ולמה אנו זקוקים.

הדרך להתחבר למים היא להיות מוקפים במים, הכי טוב בים. המים מעניקים לנו חמלה, עדינות וגמישות. חשובה מודעות של שתית מים בכמות ובאיכות מספקים. שימוש בצבעים של כחול ותכלת. הצ'אקרה שביסוד המים הוא צ'אקרת הגרון הכחולה. המים הם ביסוד התקשורת – העברת מידע, ואנשים שהשיעור שלהם הוא תקשורת, סובלים מבעיות בגרון וביכולת הביטוי.

כמו בכל יסוד, יש לרפא את התפיסה שאנו צריכים להיות בשליטה, ואת את הזיכרונות שבהם היינו חסרי אונים. הרבה מהסבל האנושי נגרם בגלל הצורך שלנו לשלוט במציאות. האמת היא שאנחנו כמו עלה נידף – בשנייה ולפתע אנחנו יכולים לסיים את חיינו. הפחד הזה שאנחנו חסרי אונים גורם לנו לנסות ולשלוט בסיטואציה וביקום. אין דבר שיותר מצחיק את האלוהות. אין זה אומר שאין לנו השפעה על המציאות, אבל אין זה החלק שמבקש לשלוט.

יסוד האש

הארכיטיפ האלוהי של יסוד האש הוא הכוהן. הכוהן חי באמונה שכל מה שמתרחש במציאות בא לטובתו. הוא לא מתווכח עם המציאות. ביסוד האש נמצא הניצוץ האלוהי. מה שמנחה את הכוהן היא האופטימיות – כמו עמוד האש שהוביל את בני ישראל ביציאת מצרים. הנחישות לצאת מהכלא לחופש. לכוהן יש מקומות מקודשים שאסור לאחרים להיכנס אליהם. הוא עוזר בהצבת גבול לסביבה. מה שמנחה את הכוהן היא הידיעה של הלב.

כאשר היסוד לא מאוזן ביתר, מגיע הגלדיאטור, הוא הלוחם שנלחם על מנת לחיות. הוא נמצא במלחמה תמידית עם המציאות ולכן איכות חייו נמוכה. כאשר יסוד האש נמצא בחסר, מגיע הקורבן, זה שתמיד "שתו לו ועשו לו", והוא לא לוקח אחריות אמיתית על חייו.

האיכות של יסוד האש היא הנחישות. האמונה הנחושה של הגלדיאטור ברורה – זה עניין של חיים או מוות – הנחישות לחיות. הנחישות של הכהן, או לוחם האור, היא ההתמדה באמונה בך ובדרך שלך. נחישות להיות במודעות שהכל אהבה, תוך כדי הצבת גבול ל"אני", ל"אגו" שמנסה לתפוס פיקוד ולהשתלט.
כאשר הגלדיאטור יוצא מאיזון, הדבר יכול להביא לאלימות, לתוקפנות ולווכחנות. הצד המאוזן יכול להציב גבול ברור לאחרים ולהגיד לא! עד כאן! ניתן להמשיל את המים ל"כן" המוחלט ואת האש ל"לא" הברור, כך שהם מאזנים אחד את השני. לעיתים, כאשר אנחנו מרגישים חסרי אונים, אנו מנסים להחזיר לעצמנו את אשליית השליטה באמצעות הכעס. הכעס הוא הרגש שבבסיס יסוד זה. הכעס חשוב שיקבל ביטוי (בעזרת המים), אחרת הוא יישאר בגוף ויגרום לחסימה ולחולי. הכעס מביא אותנו לצאת לפעולה.

יסוד האש הוא היסוד שיוצר, שמוציא לפועל ומביא דברים לידי מימוש וביטוי. אם הכעס גדול מדי, הדבר מביא לנוקשות רבה מדי של האדמה – עקשנות. העקשנות מביאה את האדמה לנוקשות יתר ככה שנוצרים סדקים ולכן המים נחלשים – גמישות נחלשת.

האש, ביכולתה לעשות התמרה, שינוי של דבר למשהו אחר. בסיס פעולת הריפוי הוא האש יחד עם האדמה. האדמה מקבלת את המחלה/הקושי/החסימה כמות שהיא, והאש מתמירה אותם לאנרגיה אחרת, שמשתחררת מאיתנו. האש, יחד עם האדמה, גם מציבה את הגבול לאחרים במידה וצריך. החשיבות הרבה של האש היא בשחרור האשמה. כשאנו כועסים, חשוב לשחרר את האשמה שמתלווה לפעמים אל הכעס. בדרך זו, הכעס יכול להשתחרר ביתר קלות.

האמונה המגבילה שמביאה לחוסר איזון של האש, היא התפיסה שהעולם נגדנו ושעלינו לעשות מעשה כדי לשנותו – להיאבק. חשוב לרפא את הצורך שלנו במאבק ובעשייה. האש באה ללמד אותנו שהכל בסדר אין רע ואין טוב ואין להיצמד לדבר. לשחרר ולא לאחוז.

חיזוק יסוד האש ניתן להיעשות דרך שימוש בצבעים כתום, אדום, צהוב. הצ'אקרות הן השנייה והשלישית. בהייה בנר דולק או בכל להבה אחרת. דרך נוספת להתחבר לאש באופן פיסי היא באמצעות בישול וחום. חיבור אל השמש ושחרור של פחד מהשמש יכול להגביר את האש בתוכנו. ניתן להתחבר ולבקש מהאש האוניברסלית לרפא זיכרונות מהעבר, כולל זיכרונות טראומטיים מגלגולים קודמים.

חיבור לאש היא דרך חיזוק האמונה בנו. אחת הדרכים לחיזוק האש היא חיזוק הרצון שלנו. לאורך השנים לימדו אותנו לוותר על הרצונות והצרכים שלנו. ריפוי החלק הרוצה והצריך שבנו עשוי לחזק את יסוד האש. ביטוי והקשבה למה אני רוצה וצריך זה כל מה שאלוהים מבקש מאיתנו. הרצון שלנו הוא הבעת הכוונה, שהיא אחד המפתחות ליצירת מציאות .

יסוד האויר

האויר נמצא בחלקנו העליון ומתחבר לצ'אקרת הכתר. ביסוד האויר נמצאות המחשבות שלנו. לעיתים רבות האויר מנסה להשתלט על הרגשות, כך שהדבר מוציא את המערכת מאיזון. כשהאוויר לא מאוזן, קיימת התעלמות מהמים, מהרגשות.

הארכיטיפ האלוהי שלו הוא הליצן. הליצן בעל איכויות חשובות של קלילות, בהירות והתחדשות. בימי המלכות, תפקיד הליצן לא היה רק לשעשע את המלך – הוא היה היחיד שלא פחד לומר למלך את האמת. לכן ,יסוד האויר מביא בהירות וברורים. הליצן, כמו הילדים תוך כדי משחק, היה בורא וממציא עולמות חדשים. האויר מביא באיכותו נקודת מבט חדשה. העולם משתנה כאשר נקודת המבט שלנו משתנה.

כאשר היסוד יוצא מאיזון בעודף, מגיע "עורך הדין": השחצן, זה שמתעלם מהסביבה. זה שתמיד יודע מה נכון או לא נכון ומה בסדר או לא בסדר. האויר בעודף, מביא למחשבות רבות מדי, לביקורתית, לשיפוטית ולצדקנות. עו"ד פועל רק לפי חוקים, והוא החלק בתוכנו שחושב שהוא יודע הכל ושהוא צודק. הוא חי בתחושה של חשיבות יתר. כשאויר לא מאוזן בחסר, הדבר מביא לתחושה של חוסר ערך או חוסר חשיבות, נטייה להתנצל על כל דבר, תוך כדי מניפולציה של נימוסין. התפיסה, המחשבה והקול הפנימי שאומר "אני לא בסדר", הם אלו שמוציאים את האויר מאיזון.

האויר הוא היסוד המביא לנו קלילות ,חדשנות ,בהירות וכאמור, נקודת מבט חדשה. האהבה צוחקת. אלוהות היא צחוק. האויר לא לוקח את הדברים ברצינות רבה מדי וכך הוא מאזן את האדמה, שיכולה להיתפס בכבדות רבה מדי. יסוד האויר בא פה לשחק .

חיבור ליסוד האויר הוא בדרך של שימוש בצבע לבן/כסף. משחק עם ילדים הוא דרך נוספת להתחבר ליסוד האויר, לתחושת הקלילות והמשחקיות. דרך חיבור בטבע היא להתבונן בשמים, לנשום את האויר נשימות עמוקות במודעות של חיבור אל היסוד ואל אינסוף האפשרויות הקיימות בעולם. שינוי נקודות מבט. רצוי לנשום במקום פתוח בו האויר הוא נקי.

ריפוי של התפיסה שאני לא בסדר הוא מסע שלם. הרבה מאיתנו גדלו עם התפיסה והקול הפנימי שאומר כל העת "אני לא בסדר" שהוטבע בנו עוד בילדותנו. ריפוי יסוד האויר הוא תהליך ומסע בפני עצמו. חוסר איזון של יסוד האויר מביא לחוסר איזון בכל שאר היסודות, ובסופו של דבר בגוף.